Apa itu Tiramisu?
Tiramisu meaning ‘pick-me -up’ is a classic coffee flavored Italian dessert prepared with mascarpone cheese,espresso and ladyfingers.It has become very popular recently and is served in almost every Italian restaurants. You either love it or hate it,there’s no middle ground
Bahan-bahan ( 8 orang atau lebih )
- 1 biji sponge kek atau apa2 kek
- 250ml whipping cream
- 200ml cream cheese
- 1/2 cawan gula halus
- 1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
- 1 sudu makan serbuk nescafe
- serbuk koko untuk hiasan
Langkah-Langkah
- Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi
- Satukan gula, cheese dan cream
- Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
- Potong kek pada 3 bahagian
- Susun 1 bahagian dalam bekas
- Tuangkan 1/3 bahagian bancuhan nescafe ke atas kek
- Sapu 1/3 bahagian adunan cream+cheese tadi atas kek
- Susun lagi bahagian yang selebihnya
- Ulang sampai habis kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar...
- Hiaskan dengan serbuk koko bila masa nak menghidangkannya...
BESTNYA kalo dapat buat TIRAMISU ni.... ni la kegemaran saya ...... rasanya sedap kerana ada rasa kopi... sedap sampai menjilat jari... hehhe